2 Aralık 2011 Cuma

GREGOR VE GRİ KEHANET - SUZANNE COLLINS

YERALTI GÜNLÜKLERİ SERİSİ-1.KİTAP

Açlık Oyunları serisinin yazarı Suzanne Collins'in yeni bir fantastik serisi var karşımızda. Aslında bu seri, Açlık Oyunları'ndan önce yazılmış ve yayımlanmış. Biz de ise tam tersi olmuş. Açlık Oyunları serisi çok tutulunca, yayın evi yazarın daha önceki kitaplarını da Türkçeye çevirip basma kararı almış. Toplam 5 kitaplık serinin şu ana kadar 4 kitabı yayımlandı. Beşinci de yoldadır sanırım.

Yeraltı Günlükleri Serisi aslında bir çocuk kitabı.  Ya da şöyle diyeyim. hem büyüklere hem çocuklara hitap ediyor. Tıpkı Harry Potterlar gibi. Her yaştan kitapseverlerin sıkılmadan okuyacağı, olay örgüsünü merakla takip edeceği bir kitap.  Gri Kehanet ise serinin ilk kitabı.

Gelelim kitabın konusuna; Gregor, Newyork'ta bir apartman dairesinde annesi, büyükannesi ve iki küçük kızkardeşiyle birlikte yaşayan 11 yaşında bir çocuktur. Babası bir kaç yıl önce aniden ortadan kaybolmuş ve bir daha haber alınamıştır. O günden sonra annesi tam gün çalışmaya başlamış ve küçük kızkardeşlerine bakmak da Gregor'a düşmüştür.

Artık yaz tatilindedirler. Gregor'un bütün arkadaşları ve kız kardeşi Lizzie yaz kampındadır. Gregor ise, küçük kız kardeşi Bot'a ve büyükkannesine bakabilmek için evde kalmıştır. Birgün kızkardeşi Bot apartmanın hava deliğine yuvarlanır. Annesine kardeşini asla bırakmayacağına dair söz vermiş olan Gregor da peşinden gider. Ve birden kendilerini hiç ummadıkları, çok fantastik bir dünyada bulurlar. Konuşan dev hamamböcekleri, insanlarla arkadaş olan yarasalar bu yeraltı dünyasının olağan gerçekleridir. Ve burada Gregor'u hiç ummadığı bir süpriz beklemektedir.

Kitabı daha fazla anlatmam, okuyacak olanların  tadını kaçırabilir. O yüzden burada kesiyorum. Ama süprizli, merak uyandıran, heyacan verici bir macera okuyacağınızı ve okurken hiç sıkılmayacağınızı söyleyebilirim.

Seriyi kendi içinde, yazarın önceki okuduğum kitaplarıyla kıyaslamadan değerlendireceğim. Bana göre Gri  Kehanet 5 üzerinden 5'i hakeden bir ilk kitap.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder